Viisaat vempaimet -tapahtuma yhdisti uudet energiaratkaisut ja uteliaat kansalaiset

Oletko huomannut, että kaupoista löytyy vaikka minkälaisia uusia energiatehokkuutta tai uusiutuvia energiamuotoja tarjoavia vempaimia? Esimerkiksi langattomuus, älypuhelimet ja pilvipalvelut tarjoavat energian seurantaan ja säästöön mitä vaivattomimpia tapoja, joista moni meistä ei ole välttämättä vielä kuullutkaan! Ilmastokadun Viisaat vempaimet – uusia energiaratkaisuja kotiin! -tapahtuman tarkoituksena oli esitellä näitä keksintöjä rennolla otteella kahvipullien äärellä. Tapahtumassa oli esillä myös vanhoja ja hyviksi koettuja ratkaisuja sekä Iso Roballa kokeilussa olleita laitteita. Tikkurilan kirjaston aulaan rakennettiin viihtyisä olohuone, jonka sohvilla pääsi tutustumaan mielenkiintoisiin vempaimiin ja kyselemään askarruttavista aiheista suoraan asiantuntijoilta. Osaa energiaratkaisuista kokeiltiin kirjastorakennuksessa. Tapahtuma pidettiin 11.-14.1.2017, ja keräsi arviolta noin 700 kävijää!

DSC_5726DSC_5752

Esillä olleita vempaimia

Ylivoimaisesti eniten energiaa asuinrakennuksissa vie lämmitys, ja lopun energiantarpeen jakavat sähköenergia ja lämmin käyttövesi. Viisaissa vempaimissa haluttiin esitellä toimivimpia ratkaisuja kaikille näille osa-alueille. Kirjaston vessoihin asennettiin vettä säästävät suuttimet, jotka jopa puolittivat hanojen vedenkulutuksen! Kävijöiden mukaan eroa ei olisi huomannut ilman näkyvää kylttiä. Tapahtumassa myös jaettiin käteviä pusseja, joilla vedentulon voi tarkistaa omassa kodissa.

DSC_5810

Kirjaston vedenkulutusta seurattiin myös viikon ajan pilvipalveluun perustuvalla seurantalaitteella, joka ilmoitti vedenkulutuksen reaaliaikaisesti minuutin ja desilitran tarkkuudella, ilman että mittaria piti käydä paikan päällä lukemassa. Palvelun päätarkoitus on havaita pienikin vesivuoto ja ilmoittaa siitä välittömästi. Onneksi kirjastossa ei vesivuotoja havaittu!

Fiksuvesi Tikkurilan Kirjasto 05012017 Tikkurilan kirjasto minuuttidata 10012017 0500 0600

Kun on perillä energiankulutuksestaan, tietää myös mistä voi leikata! Tapahtumassa esittelimme sähkötauluun liitettävää laitetta, joka lähettää reaaliaikaista kulutustietoa kännykkään. Lisäksi kävijöitä opastettiin oman sähkönkulutuksen seurantaan energiayhtiöiden verkkopalveluja hyödyntämällä.

DSC_5669File_000-5

Yleisön suosikkeihin kuului halogeenilampun ja LED-lampun energiankulutuksen vertailu energiamittareilla. Ero oli kymmenkertainen! Energiamittareita sai lainaksi kirjastosta, minkä lisäksi Vantaan Energia arpoi niitä käydessään esittelemässä energiankulutuksen seurantapalveluita.

DSC_5596DSC_5599

Langattomia ja kännykällä toimivia LED-himmentimiä oli monen kävijän mielestä hauska kokeilla. Tapahtumassa kävi selväksi, että LED-lamppuja saa vaikka minkä näköisinä, kokoisina ja sävyisinä! Asiantuntijoiden kanssa pohdittiin muun muassa, minkälainen lamppu sopisi vanhojen halogeenilamppujen tilalle.

DSC_5585DSC_5580DSC_5671

Langattomat älytermostaatit herättivät tapahtumassa paljon kiinnostusta. Esillä oli ratkaisuja niin vesikiertoisiin kuin sähköllä lämmitettyihin taloihin. Käyttöliittymiä voitiin esitellä suoraan tabletilta ja tietokoneelta. Energiansäästö syntyy ylilämmityksen leikkaantumisella ja sillä, että jokaista patteria voi säätää keskitetysti pienemmälle vaikka Kiinan matkalta käsin.

DSC_5582kulutusdonitsi_ipad

Asiantuntijaklinikoita ja luentoja oli tapahtuman aikana useita. Esimerkiksi aurinkosähköklinikalla annettiin osoitteen perusteella alustavia arvioita rakennuksen aurinkosähköpotentiaalista. Monelle oli iloinen yllätys, että aurinkosähkön tuotantopotentiaali on Suomessa yhtä hyvä kuin Pohjois-Saksassa!

DSC_5571DSC_5827

Ilmatiiviyden tärkeyttä korostettiin ikkunoiden ja ovien tiivistysklinikassa. Opimme asiantuntijalta, että tiivistysmateriaaleilla on valtavasti eroa, ja jotkut voivat menettää kimmoisuutensa jo muutamassa vuodessa! Lämpökameralla havaitaan lämpövuodot hetkessä.

DSC_5662DSC_5590

Tapahtuman näytteilleasettajia oli yhteensä kymmenen. Mainittujen vempainten lisäksi kävijät tutustuivat mm. ilman porauksia asennettavaan vanhojen ikkunoiden lämmöntalteenottoratkaisuun, ikkuna- ja ilmanvaihtoremontit yhdistävään ikkunaratkaisuun, älykkääseen LED-valoilla ohjattuun suihkuhanaan sekä monen muuhun hauskaan ja hyödylliseen vempaimeen!

DSC_5574

Milloin uudestaan?

Tapahtuma oli menestys ja sitä olisi voinut jatkaa vaikka pidempäänkin. Nyt kun konsepti on valmis, on viisaiden vempainten olohuone mahdollista rakentaa jatkossa vaikka mihin!