Nopeat kokeilut

Ilmastokatu-hanke ostaa Nopeiden kokeilujen ohjelmassa 1000 – 7000 euron arvoisia ideoita, jotka tuovat innovatiivisia ilmastonmuutosta hillitseviä palveluja ja ratkaisuja asukkaiden ja yritysten käyttöön Iso Roobertinkadulle. 

Ohjelmaan on kesäkuussa 2016 valittu kolme syksyllä käynnistyvää kokeilua: Sustainable Meal, Resource Efficient Existing Buildings ja Zero Food Waste (lue uutinen Ruoat talteen ja tilat käyttöön – Nopeat kokeilut valittu Iso Roballe!). Ohjelmalla halutaan edistää monen toimijan yhteisiä kokeiluja ja kiihdyttää hyvien konseptien kehittymistä innovaatioiksi sekä uudeksi liiketoiminnaksi. Ohjelma auttaa kokeilujen käynnistämisessä ja käyttäjien tavoittamisessa.

Kilpailussa etsittiin ratkaisuja ja palveluita, jotka

  • vähentävät kadun asukkaiden ja yritysten energiankulutusta
  • edistävät uusiutuvan energian käyttöönottoa alueella
  • vähentävät autoilun tarvetta kävelykadulla
  • Vähentävät mahdollista ruokahävikkiä alueella tai ruoasta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä
  • lisäävät alueen vetovoimaa ja ilmastoystävällistä liiketoimintaa

Nopeat kokeilut toteutetaan 1kk–6kk aikana vuoden 2016 loppuun mennessä.

Kilpailun esittely – Introduction (pdf)

Kilpailuun tulleiden kokeiluideoiden esittelyt on listattu alla saapuneiden hakemusten mukaan (REEB, ReKindle ja Zero Food Waste käännetty suomeksi).

  1. Latauspyörä, Solarvoima Oy. Polkuvoimalla toimiva kännyköisen latauspiste tuo energian jokaisen ulottuville. Sähkön itse tuottaminen on hauskaa ja konkreettista. Myös kätevää, jos kännykästä on akku lopussa.
  2. Energiatehokas huoltokirja taloyhtiöille, Fatman Oy. Fatman Oy tarjoaa energia-asioita painottavan huoltokirjan laadinnan taloyhtiölle. Huoltokirja sisältää perinteisen KH-kortin mukaisen huoltokirjan laadinnan lisäksi jo toteutetun energiakatselmuksen energiansäästötoimenpide-ehdotusten mallintamisen kunnossapidon PTS-osioon. Lisäksi huoltokirja sisältää energiankulutuksen etäluennan, joka toteutetaan energialaitosrajapinnan avulla.
  3. Aurinkoenergiaa kaikille, Solar-Arena.com. Latauskatos aurinkosähköllä – Solar-Arena.com. Tai terassin katto ilman tiiliä paneeleista. Käytä sama raha aurinkoenergiatuotantoon.
  4. Electrifying Iso Roba, EkoRent Oy. EkoRent sähköauto on täydellinen kaupunkiauto. Päästötön, hiljainen ja vähentää yhteiskäytössä yksityisautojen määrää kaupungissa. Asiakkaamme rakastavat palvelua ja haluamme tarjota edullista, puhdasta liikkumista yhä useammille.
  5. Sitkuttamalla sähköä, Pyöräliitto. Kaupungin ilmanlaatu paremmaksi. Voit ladata puhelimeesi tai läppäriisi lisää virtaa polkemalla yhteisellä kuntopyörällä, joka sijaitsee Ilmastokadulla.
  6. Vuokraa sähköavusteinen laatikkopyörä/tavarafillari, Pyöräliitto. Vuokraa sähkökäyttöinen tavarankuljetuspyörä ja ole mukana puhtaamman ilmaston kannatusjoukoissa!
  7. Aurinkosmoothie, From Waste To Taste ry. Aurinkosmoothie on From Waste to Taste -hankkeen aurinkoenergialla toimiva iloinen pyöräbaari. Pyörä kulkee Ilmastokadulla ja siitä myydään asiakkaille kauppojen hävikkiruuasta valmistettuja terveellisiä smoothieita ja toasteja. Samalla testataan aurinkopaneelin toimintaa eri vuodenaikoina ja sääoloissa.
  8. Anto-automaatti, Coreorient Oy. Anto-automaatti on uusi tapa antaa apua paikallisten ihmisten tarvitsemissa töissä ja ilmastoystävällisissä tapahtumissa.
  9. Nappi Naapuri – Herkut talteen Iso Roba, Yhteismaa ry. Nappi Naapuri on naapurustojen sosiaalinen media, jolla on jo 4000 käyttäjää ympäri Suomen, mutta erityisesti Helsingissä, useassa eri kaupunginosassa. Nappi Naapurissa ihmiset ja organisaatiot voivat ilmoittaa tapahtumista, keskustella, lainata tai vaihtaa tavaroita, tehdä aloitteita ja pyytää ja tarjota apua. Nappi Naapuria kokeillaan viestintäkanavana naapuruston hävikkiruuan vähentämiseksi. Innostamme ravintolat, ruokakaupat ja asukkaat ilmoittamaan pian vanhentuvista ja hävikkiin menevistä ruuista ja tuotteista naapurustolle. Tieto uudesta viestistä tavoittaa käyttäjät sähköpostiviestillä, joten hävikkiruoka saadaan nopeasti eteenpäin ja käyttöön.
  10. Yhteistilat käyttöön yli taloyhtiörajojen, Kliffa Innovations Oy. Kliffa on taloyhtiöille ja asukkaille suunnattu palvelu, jonka avulla taloyhtiön yhteistilat voidaan tarjota sekä oman taloyhtiön että muiden alueen asukkaiden käyttöön helposti, joustavasti ja entistä tehokkaammin. Kun yhteistiloja on mahdollista varata myös muualta kuin omasta taloyhtiöstä, voidaan yhteistiloja erikoistaa vastaamaan paremmin asukkaiden erilaisia tarpeita. Samalla uusien ja monipuolisten lähipalveluiden syntyminen helpottuu. Eläminen kaupungissa on siis entistä Kliffempaa!
  11. Sustainable Meal, Green Event Oy. Sustainable Meal yhdistää kaksi megatrendiä; ruuan ja vastuullisuuden. Haluamme näyttää että kestävän kehityksen mukainen ruoka on maistuvaa ja mitä mahdollisuuksia pienillä ruokatoimioilla on kehittää omaa tarjontaansa. Kokeiluun osallistuvat ravintolat saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää omaa vastuullista ruokatoimintaansa.
  12. Resurssitehokkaat olemassa olevat rakennukset, Aalto-yliopisto. REEB: Resurssitehokkaat olemassa olevat rakennukset (Resource Efficient Existing Buildings – REEB) -kokeilussa kehitetään uusia digitaalisia tapoja rakennusten käyttöasteen määrittämiseksi. Tavoitteena on resurssitehokkuuden vauhdittaminen liikerakennuksissa. Kiinteistöalan kaikki viimeisimmät trendit, kuten yhteistyöskentely, AirBnB-asuntovuokrauspalvelu, etätyöskentely ja monitilatoimistot, pohjautuvat tilojen mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön ja digitalisaatioon. Ne myös heijastavat laajempaa maailmanlaajuista yhteiskäyttöön perustuvaa taloudellista trendiä, jossa tavoitteena on käytön tehostaminen, esim. autojen yhteiskäytön ja taksialan sääntelyn hajottamisen avulla. REEB-käyttöasteen mittaukset auttavat rakennuksen omistajia ja asukkaita arvioimaan, kuinka paljon tilaa heidän toimintonsa vaativat. Kaikki käyttämättömät tilat voidaan vuokrata uusille vuokralaisille tai yhteisöllisiksi työtiloiksi tai niitä voidaan käyttää tapahtumien järjestämispaikkoina esim. venuu.fi-palvelun avulla. Kerättyjen tietojen avulla voidaan myös löytää parhaat tavat käyttää energianhallintajärjestelmiä. Tiedoista ei ole hyötyä vain rakennuksen omistajalle tai vuokralaiselle, sillä tietoja keräämällä voidaan mitata energiatehokkuutta resurssitehokkuudesta tinkimättä. Tätä menetelmää voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös valtion rakennuskannan tarkastelussa. Konseptia on myös käsitelty äskettäin EU:n standardeissa.
  13. ReKindle, Electroforge. ReKindle tuottaa orgaanisesta jätteestä biokaasua julkisissa tiloissa tapahtuvaa ruoanlaittoa varten, esim. pop up -ravintoloille, erilaisiin tapahtumiin ja yleisille grillauspaikoille. Sivutuotteena syntyy erittäin ravinnepitoista lannoitetta, jota floristit, puutarhurit ja alan harrastajat voivat käyttää.
  14. Zero Food Waste – Ruokahävikki kuriin Iso Roballa, Froodly. Ruokahävikki kuriin Iso Roballa yhdellä pyyhkäyksellä! Froodly (eli food-friendly, ruokaystävällinen) aikoo tarjota Helsingin asukkaille kaiken kattavan sovelluksen. Ruokahävikkiä vastaan taisteleminen ei ole enää haastavaa. Nyt se on hauskaa! Suositun Iso Roban ruokakauppojen, ravintoloiden, kahviloiden ja leipomoiden tarjoamat alennetut ruoat ja elintarvikkeet ovat helposti löydettävissä tämän sovelluksen avulla. Säästä ruokaa, säästä rahaa. Miksei? Froodly ei ole pelkkä sovellus. Tarjolla on myös tapahtumia, joten tervetuloa viihtymään Iso Roballe! Pysy kuulolla!
  15. Power Monkey, Radicl Entertainment Oy. Power Monkey opettaa meitä ymmärtämään energiaa. Tänään lasketaan jo kaloreita, askeleita, tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa -mutta harva meistä tietää oikeasti, mitä yhdellä kilowattitunnilla saa. Tähän aikoo Power Monkey -sovellus tehdä muutosta tekemällä energiasta helposti ymmärrettävää ja jopa hauskaa! Sovelluksella pystyt näppärästi näkemään, kuinka paljon energiaa sinulla kuluu arkielämässä ja mihin. Voit verrata lentomatkan ja taulu-tv:n energiankulutusta, ymmärtää kuinka paljon kerran saunominen oikeasti vie sähköä -ei sen takia, että välttämättä vähennettäisiin energian käyttöä vaan jotta ymmärtäisimme mihin se kuluu ja mihin sitä oikeasti itse haluamme eniten käyttää. Tervetuloa mukaan oppimaan – kohta energia on meille kaikille yhtä tuttu suure kuin aika tai raha! Silloin on helpompi ymmärtää esimerkiksi Iso Roban aurinkopaneeliprojektit!
  16. Mob your neighbours, Natural Interest Oy. Naapurustotreffit kokoaan alueen asukkaat ja muut kiinnostuneet mukaville ja intiimeille treffeille elokuiselle Iso-Robertinkadulle. Treffien tarkoituksena on tutustua omaan naapurustoon. Kohtaamispaikkana toimii urbaani olohuone ulkoilmassa. Olohuoneessa DJ vastaa vieraiden viihtyvyydestä ja valaistuksella luodaan olohuoneeseen mukava tunnelma. Tapahtumaa varten luodaan Facebook-tapahtuma. Olohuoneessa tarvittava sähkö tuotetaan liikuteltavalla ja päästöttömällä SolarMob-aurinkovoimalalla.
  17. Ensavetec, Ensavetec Oy. Meillä on ratkaisu, joka säästää energiaa ja pienentää asumiskustannuksia. ENSAVETEC suihku LTO-laite ottaa energian talteen suihkuvedestä. Enää ei tarvitse tuhlata energiaa viemäriin.

 

Nopeiden kokeilujen ohjelma Ilmastokadulle rahoitetaan Helsingin kaupungin Innovaatiorahastosta. Nopeiden kokeilujen ohjelma on kehitetty Fiksu Kalasatama-hankkeessa.

 

Lisätietoja

Mira Jarkko, Helsingin kaupungin ympäristökeskus etunimi.sukunimi@hel.fi
puh. 040-3341629

Mikko Martikka, Helsingin kaupungin ympäristökeskus etunimi.sukunimi@hel.fi
puh. 040-5197525