Viisaat vempaimet: Ilmastokadun testiasunnossa parannettiin valaistusta

Ilmastokadun asukkaat Iso Roballa testasivat syksyn 2016 aikana erilaisia energiaa ja vettä säästäviä laitteita, jotka sopivat ihan tavallisiin asuntoihin. Blogisarjassamme ”Viisaat vempaimet” raportoimme testin tuloksista ja asukkaiden kokemuksista.

Led-lamput ovat kehittyneet ja arkipäiväistyneet huimasti viime vuosina. Kymmenen vuoden takaisiin aikoihin verrattuna valaistuksen energiansäästössä on valinnan varaa ja asiaan vihkiytymätönkin selviää lamppuostoksista.

Ilmastokadulla mietittiin valaistuksen energiankulutus uusiksi kuuden hengen kotitaloudessa, johon kuuluu vanhemmat ja neljä lasta. Valaistuksen suhteen päädyttiin aluksi kartoittamaan kodin valaistustilanne ja sen myötä vaihdettiin loputkin asunnon lamput ledeiksi. Suurimmat valaistusmuutokset tehtiin kodin kylpyhuoneessa ja pitkässä käytävätilassa. 

IMG_6366

Käytävässä oli ennen 20 spottivalon rivistö, joka nyt muutettiin ledeiksi. ”Lisäksi asensimme langattoman pintakytkimen ja nyt voidaan käyttää puolta valotehoa, sillä toinen rivi on tavallisesti pimeänä, kun taas juhlavalaistuksessa pidämme molemmat päällä”, kertoo perheen isä.  Ennen jokainen lampun teho oli 35 W, mutta nykyiset vain 3,5 W. Langattomat kytkimet ovat käytävän molemmissa päissä, mutta silti valot pyrkivät jäämään läpikulkupaikkaan lähes aina päälle. Kylpyhuone olikin talouden toinen paikka, jossa valot olivat aina päällä.

”Jos on viisi naista perheessä niin kylpyhuoneessa on aina valo”, nauraa perheen isä. Ratkaisuksi ongelmaan kylpyhuoneen lamput vaihdettiin ledeiksi ja huoneeseen asennettiin liiketunnistin. Perheen isä on ollut tähän yksinkertaiseen ratkaisuun hyvin tyytyväinen: ”Mietin nyt, olisiko pitänyt asentaa liiketunnistimet myös käytävään.” Ainakin hän on vakuuttunut siitä, että perheen omistaman kahvilan varastoon, toimistoon ja henkilökunnan tiloihin on hankittava tunnistimet. Niissä on sekin hyvä puoli, että tuote ei ole uusi, vaan se on ollut markkinoilla pitkään ja testattu käytössä toimivaksi. Käyttäjä voi säätää minimivalon määrän tunnistimeen, joten lamppu ei syty edes, jos valoa on muuten riittävästi. Nykyään lähes kaikissa malleissa voi säätää myös valon kestoa.

Valaistuksen uudistuksesta iso hyöty

Ledvalojen säästöpotentiaali on hurja: yleensä vaihto vanhoista hehku- tai halogeenilampuista ledeihin maksaa itsensä keskimäärin vuodessa takaisin. Hyvästä syystä siis halogeenilamput tulevat poistumaan Euroopan markkinoilta vuonna 2018.

Liiketunnistimet auttavat pienentämään aikaa, jona lamput ovat päällä. Takaisinmaksun näkökulmasta tehokkaampaa on, jos tunnistin hallinnoi useampaa lamppua samanaikaisesti paikassa, jota käytetään usein, mutta ei jatkuvasti. Tämän testiperheen tapauksessa laskettiin maksimi lamppujen vaihdon säästöpotentiaali, joka voi olla jopa 10000 kWh vuodessa. Todennäköisesti säästö on lähempänä 5000 kWh/vuodessa, mikä on joka tapauksessa suuri luku: sähköhinnan ollessa 0,17 €/kWh tulee sähkölaskun säästöksi lähes 1000 €vuodessa!

Kotitalouden kahden ”hot spotin” lisäksi myös olohuoneen viimeiset halogeenilamput ja vanhanaikaisen kattokruunun hehkulamput vaihdettiin ledeiksi. Perheessä on oltu tyytyväisiä valon laatuun: ”Mun mielestä valon laatu on jopa aiempaa parempi. Nämä nykyiset ledit ovat menneet hirveästi eteenpäin, aiemmin valo oli kylmemmän väristä. Valoteho on riittävän hyvää.” Perheen isä innostui energianeuvojan käynnistä ja koki saaneensa hyviä vinkkejä myös kodin sähkölaitteiden suhteen. Innostus liiketunnistimesta sai hänet ottamaan yhteyttä isännöitsijään, jotta taloyhtiön rappukäytävään saataisiin sellainen.